Drankverslaving2017-07-07T12:22:44+00:00

Drankverslaving

Kind words can be short and easy to speak, but their echoes are truly endless.

MAAK EEN AFSPRAAK!

Alcohol is in Nederland gedoogd en mag vrij verkocht worden in de supermarkt. Hier zit daardoor ook een groot risico aan. Mensen denken dat ze er niet verslaafd aan zijn of kunnen worden. Wanneer een gebruiker van alcohol dagelijk verlangd naar alcohol en elke dag “wil” drinken kun je al spreken van een verslaving in meer of mindere mate. In het begin stadium kunnen mensen hier nog soms zelf mee overweg als ze duidelijk hebben voor zichzelf dat het zo niet verder kan. Maar vaak zijn de mensen al in een gevorderd stadium.

Een voorbeeld hiervan is dat mensen voor dat ze een moeilijk gesprek moeten voeren op het werk eerst een glaasje alcohol moeten nuttigen om zich daardoor rustiger te voelen. Het klinkt raar maar het gebeurd regelmatig.

Alcohol kent 2 vormen van verslaving : geestelijke afhankelijkheid en lichamelijke afhankelijkheid.

Geestelijke verslaving betekend dat de gebruiker zich niet prettig voelt zonder het middel. Zonder denkt de verslaafde niet te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Vaak is het gebruik ook om de werkelijkheid van de dagelijks leven te ontvluchten.

Lichamelijke verslaving betekend dat het lichaam van de verslaafde begint te protesteren als hij stop met gebruiken. De verschijnselen hiervan kunnen soms erg heftig zijn. Een aantal voorbeelden van afkickverschijnselen van lichamelijke verslaving zijn : slecht slapen, trillen, zweten, gespannen zijn.

Veelzeggende signalen alcoholverslaving

  • Drinken om van stemming te veranderen
  • Niet genoeg hebben aan 1 of 2 drankjes
  • Beloftes of pogingen te stoppen
  • Lichamelijke problemen
  • Ontwenningsverschijnselen
  • Verzuim op het werk
  • Ruzie met gezinsleden over drank

Maak een afspraak

Meer informatie? Een kennismakingsgesprek? Of wilt u zich alleen even oriënteren? Neem contact op!

Maak een afspraak